Droogle(e)ver Fortuyn; Fortuyn Droogleever

Opgenomen in deel (delen)

Klik op een deeltje voor de volledige inhoudsopgave

Familiewapen Droogle(e)ver Fortuyn; Fortuyn Droogleever

Gevierendeeld: I en IV in blauw een gouden Fortuna, een gouden sluier boven haar hoofd uitwaaierend (Fortuyn); II en III in blauw een zilveren beurtelings gekanteelde dwarsbalk, beladen met een gouden gaande leeuw, vergezeld van zeven gouden bijen, vier boven en drie onder de dwarsbalk (Droogleever). Helmteken: een blauwe vlucht. Dekkleden: rechts: blauw, gevoerd van goud; links: blauw, gevoerd van zilver.

De oudst bekende voerder van het wapen Droogleever is J. Droogleever Pzn (zijn relatie met de hier gepubliceerde genealogie is niet vastgesteld) volgens zijn lakafdruk uit 1801 in de Brieven aan het Krankzinnig- of Verbeterhuis te Dordrecht (Gemeentearchief Dordrecht) en uit een losse lakafdruk.

Sommige leden van dit geslacht voerden, blijkens lakafdrukken in de collectie Steenkamp/Damstra (Centraal Bureau voor Genealogie) in de negentiende en twintigste eeuw I en IV Droogleever en II en III Fortuyn. Anderen voerden alleen het wapen Droogleever (zo Willem Jacobus Fortuijn Droogleever (1805-1897; VIIc) en Constant Mari Drooglever Fortuijn (1846-1928; VIIa,8). Zij voerden bovendien in plaats van de beladen dwarsbalk de leeuw vergezeld boven en beneden van vier blokjes, in het schildhoofd vier en in de schildvoet drie bijen.

Biografisch

  • Mr. Pieter Drooglever Fortuyn (1868-1938) in:
    • B.W.N. 2 (Amsterdam 1985) 135-136.
       

Biografisch portaal

Zoek op 'Drooglever Fortuyn' op de website van het Biografisch Portaal van Nederland.

N.B. De aldaar vermelde personen kunnen ook telgen van gelijknamige, niet-verwante families betreffen.

Lijst met afkortingen

Voor de Wikipedia pagina over het geslacht Drooglever Fortuyn klik hier.

Zie voor meer informatie over de naam Drooglever Fortuyn de Nederlandse Familienamenbank.

N.B. De informatie aldaar kan ook een gelijknamige, niet-verwante familie (of families) betreffen.