Rom; Scherpenhuijsen Rom

Opgenomen in deel (delen)

Klik op een deeltje voor de volledige inhoudsopgave

Vanaf in ieder geval de tweede helft van de zeventiende eeuw woonde de remonstrantse familie Rom in Rotterdam, waar leden werkzaam waren als onder meer ambachtslieden en VOC-personeel. Een telg in de zesde generatie kwam daar als distillateur en likeurstoker tot welstand.

Pieter Rom (V; 1799-1848) en Anna Scherpenhuijsen gaven aan hun in 1824 geboren zoon Elmert de familienaam van zijn moeder als toenaam. Sindsdien voert de van hem afstammende tak de samengestelde familienaam Scherpenhuijsen Rom.

Familiewapen Rom; Scherpenhuijsen Rom

Gevierendeeld: I en IV in zilver een rode dwarsbalk, boven en beneden vergezeld van een groene lelie (Rom); II en III in rood een zilveren burcht met drie torens, gedekt met puntdaken (Scherpenhuijsen). Helmteken: een groene lelie tussen een rode vlucht. Dekkleden: rood, gevoerd van zilver.

Dit gevierendeelde wapen wordt door de hier beschreven familie gevoerd sinds het midden van de twintigste eeuw. Het in de kwartieren I en IV beschreven wapen Rom werd ongekleurd afgetekend door D. Rühl in Familiewapens in het Landsarchief Nederlandsch Indië te Batavia (Bandoeng 1942). Rietstap vermeldt ‘Rom, Hollande’, met gouden in plaats van groene lelies (Armorial Général, II, 597), terwijl een Gorinchemse familie Rom (Rom van Poederoyen) het wapen omstreeks 1800 aldus voerde: in groen een rode dwarsbalk, boven en beneden vergezeld van een gouden lelie. Noch met deze naamgenoten, noch met wapenvoerders in Indië is verwantschap gebleken. Het wapen Scherpenhuijsen komt voor op een 19de-eeuws zilveren cachet in het bezit van de familie.

Genealogisch en historisch

  • Nederlandse Genealogieën 9 (1989) 334-345

Zie voor meer informatie over de naam Rom de Nederlandse Familienamenbank.

N.B. De informatie aldaar kan ook een gelijknamige, niet-verwante familie (of families) betreffen.