Scheltus; Scheltus van Kampferbeke; Scheltus van IJsseldijk

Opgenomen in deel (delen)

Klik op een deeltje voor de volledige inhoudsopgave

Familiewapen Scheltus; Scheltus van Kampferbeke; Scheltus van IJsseldijk

Wapen Scheltus. In goud een groene boom op een grasgrond met twee zilveren hagedissen ter weerszijden klimmend tegen de stam. Helmteken: een uitkomende zilveren hagedis tussen een antieke gouden vlucht. Dekkleden: groen, gevoerd van goud. Schildhouders: rechts een rode leeuw, links een wildeman omgord en gekroond met klimop, de linkerhand steunend op een knots.

Familiewapen Scheltus; Scheltus van Kampferbeke; Scheltus van IJsseldijk

Wapen Scheltus van Kampferbeke. Het wapen Scheltus met als hartschild: in rood een zilveren leeuw met gouden kroon, tong en nagels, en op zijn borst een schildje geschaakt in drie rijen van goud en zwart, hangend aan een gouden lint (havezathe Campherbeek). Drie helmtekens: rechts een uitkomende zilveren hagedis tussen een antieke gouden vlucht; midden drie struisveren, een zilveren tussen twee rode; links een uitkomende leeuw van het hartschild. Schildhouders als bij Scheltus.

Het oudst bekende zegel is een lakafdruk uit 1712, waarvan een aftekening berust in de collectie Steenkamp (Centraal Bureau voor Genealogie [CBG]). Het wapen van de heerlijkheid Campherbeek is bevestigd bij besluit van de Hoge Raad van Adel van 24 nov. 1819 (Hoge Raad van Adel, inv. 612, Overijssel fol. 21). Ludolph Jacobus Hendrik Scheltus van Kampferbeke (1791-1876; VIIIa) verwierf de heerlijkheid en verkreeg naamswijziging in 1815. Hij voerde dit wapen als hartschild blijkens een lakafdruk in het familiearchief Scheltus van Kampferbeke (CBG).

Familiewapen Scheltus; Scheltus van Kampferbeke; Scheltus van IJsseldijk

Wapen Scheltus van IJsseldijk. Gevierendeeld, I en IV. In rood een zilveren molenijzer, overtopt door een gouden kroon (Mulder), II. in rood drie zilveren kruisjes (2-1); III. in zilver drie rode ankerkruisjes (II en III Van IJsseldijk); met als hartschild het wapen Scheltus. Helmteken, dekkleden en schildhouders als bij het wapen Scheltus. De oudst bekende afbeelding van het wapen komt voor op het portret van het gezin Scheltus-Van Steenhuijsen (III), omstreeks 1680-1685 (afb. blz. 545).

De eerste wapenvoerder van het wapen Scheltus van IJsseldijk was Jan Gerard Scheltus van IJsseldijk (1796-1884; VIIa,2), nadat hij bij K.B. d.d. 21 nov. 1837 zijn naam had laten wijzigen door toevoeging van de naam van zijn grootmoeder Maria van IJsseldijk. Mr. Isaac Scheltus, heer van Leusden (1739-1800) en zijn rechtsopvolgers als heren van Leusden voerden het wapen Leusden (in goud drie gesteelde groene plompebladeren) op de ereplaats in het schild. Een lakafdruk uit 1788 berust in de collectie Steenkamp (CBG)

Genealogisch en historisch

  • W. Wijnaendts van Resandt en J.G. Smit, ‘Proeve van een genealogie Scheltus’, in De Ned. Leeuw 112 (1995) 30-64
  • N. Sjamaar, ‘De familie Scheltus’, in: Amersfoort en Omstreken. Uitgave NGV 22 (2013) 15-23
  • E.F. Kossmann, De boekverkoopers, notarissen en cramers op het Binnenhof (’s-Gravenhage 1932)

Biografisch portaal

Zoek op 'Scheltus' op de website van het Biografisch Portaal van Nederland.

N.B. De aldaar vermelde personen kunnen ook telgen van gelijknamige, niet-verwante families betreffen.

  • Centraal Bureau voor Genealogie en Stadsarchief Rotterdam, Collectie L.J.H. Scheltus van Kampferbeke 
  • Familiearchief en -collectie Drs. H.J. Scheltus (particulier bezit)

Zie voor meer informatie over de naam Scheltus de Nederlandse Familienamenbank.

N.B. De informatie aldaar kan ook een gelijknamige, niet-verwante familie (of families) betreffen.