Van Goudoever

Opgenomen in deel (delen)

Klik op een deeltje voor de volledige inhoudsopgave

De oudste bekende voorvader Jan Gerritsz leefde in de eerste helft van de zestiende eeuw en pachtte buiten de stadsmuren van Utrecht een boomgaard ‘op Goutoever’ te Abstede. Ook volgende generaties waren hiervan pachter en zij ontleenden hieraan hun familienaam. In of voor 1645 verhuisde de familie, lidmaten van de gereformeerde gemeente, naar Amersfoort, waar zij generaties lang actief werden in het beheer en bestuur van verschillende polders en waterschappen buiten de stad. De notaris Antony van Goudoever (VI, 1665-1739) volgde in 1707 zijn schoonvader op als raad in de vroedschap van Amersfoort en werd dertienmaal burgemeester. De familie ontwikkelde zich tot een vooraanstaand regentengeslacht en bleef tot in de negentiende eeuw in de stad actief in een veelheid van bestuurlijke functies.

Voor 1800 vestigden twee broers zich in respectievelijk Hoorn en Gorinchem en werden daar eveneens stadsbestuurders. Hun nazaten bekleedden in de negentiende eeuw voornamelijk ambtelijke en militaire functies.

Familiewapen Goudoever

In goud vijf verhoogde zwarte ringen (3, 2), onder vergezeld van een arendsbeen van natuurlijke kleur. Helmteken: het arendsbeen van het schild. Dekkleden: zwart, gevoerd van goud.

De oudst bekende wapenvoerder is Antony van Goudoever (1665-1739). In 1715 werd het wapen gegraveerd op een kelkglas ter gelegenheid van diens eerste verkiezing tot ‘consul’ (burgemeester) van Amersfoort (particulier bezit, afb. op pag. 179). Later in de achttiende eeuw is het wapen verschillende malen afgebeeld, waaronder op waterschapskaarten en regentenborden. Soms werd daarbij een zwart arendsbeen gebruikt.

Genealogisch en historisch

  • E.A. van Beresteyn, Het geslacht Van Goudoever (’s-Gravenhage 1907)
  • G. van Klaveren Pzn, ‘De oudste generaties van het geslacht van Goudoever’, De Ned. Leeuw 47 (1929) 367-369

Biografisch

  • Prof. Mr. Dr. Hendrik van Goudoever (1876-1945) in
    • B.W.N. 2 (1985) 188-189.

Biografisch portaal

Zoek op 'Van Goudoever' op de website van het Biografisch Portaal van Nederland.

N.B. De aldaar vermelde personen kunnen ook telgen van gelijknamige, niet-verwante families betreffen.

Zie voor meer informatie over de naam Van Goudoever de Nederlandse Familienamenbank.

N.B. De informatie aldaar kan ook een gelijknamige, niet-verwante familie (of families) betreffen.