Van Lede

Opgenomen in deel (delen)

Klik op een deeltje voor de volledige inhoudsopgave

De eerste generaties van deze familie waren in de zestiende eeuw landbouwers onder Rodenrijs en in de eerste helft van de zeventiende eeuw te Berkel. Hier woonden zij op de Leede, waaraan de familienaam werd ontleend. Deze generaties waren lokaal ook bestuurlijk actief. Hoewel er begin zeventiende eeuw kinderen werden gedoopt door de plaatselijke – gereformeerde – predikant, kan overigens worden aangenomen, dat de familie na de Reformatie heimelijk vasthield aan het katholicisme totdat, in 1633, een r.-k. priester de zielszorg in Berkel en Rodenrijs op zich nam. Aantoonbaar rooms-katholiek is de familie vanaf 1635. Een nazaat vestigde zich in het begin van de achttiende eeuw als grutter te Leiden en twee decennia later in Maassluis. Drie volgende generaties waren chirurgijn en geneesheer/verloskundige, waarvan de laatste te Rotterdam. Hier raakte de familie vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw betrokken bij verschillende ondernemingen.

Familiewapen Lede

In zilver een goud geknopte, groen gepunte rode roos. Helmteken: de roos tussen een vlucht van zilver en rood. Dekkleden: rood, gevoerd van zilver.

Het wapen werd gevoerd vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw, waarbij blijkens een gekleurde preegdruk de vlucht een baniervlucht is. Het is ontleend aan het wapen van een uitgestorven Vlaamse familie Van Lede of De Lede waarmee verwantschap niet bewezen en niet waarschijnlijk is. (CBG, coll. Steenkamp-Damstra).

Voor de Wikipedia pagina over het geslacht Van Lede klik hier.

Zie voor meer informatie over de naam Van Lede de Nederlandse Familienamenbank.

N.B. De informatie aldaar kan ook een gelijknamige, niet-verwante familie (of families) betreffen.